Sider

torsdag 21. januar 2016

Lufta er for alle!


Den siste uken har flere av byene i Norge slitt med dårlig luftkvalitet, faktisk så dårlig at det går utover helsen til noen av oss. Det er særlig barn, eldre, gravide og personer med andre tilstander i tillegg, som for eksempel astma, som sliter mest i periodene med dårlig luftkvalitet. Luften rundt oss har gradvis blitt bedre de siste 20 årene, men vi klarer fortsatt ikke å oppfylle alle kravene vi har satt oss vedrørende luftkvaliteten i byene våre.

Det som ofte er de største synderne er svevestøv og NOx (spesielt NO2). Fordelingen av disse to hovedkildene kan variere fra by til by, og årsakene til forurensingene er sammensatte og komplekse. Særlig på kalde vinterdager uten vind overskrider faktisk flere byer i Norge grenseverdiene som er satt øverste tillatte mengde av disse stoffene i lufta.

Svevestøv er små partikler i luften, de minste partiklene kan følge med luften vi puster inn helt ned i lungene. Svevestøvforurensing skyldes i mange tilfeller veitrafikk, både gjennom eksospartikler og mekanisk slitasje på veier (piggdekk på bar asfalt) som skaper partikler. Vedfyring kan også være en kilde til svevestøv.

NOx kommer hovedsakelig fra biltrafikk, som oftest i form av NO2 fra eksos. Dieselbiler er verstingen, både når det gjelder svevestøv og NOx.

Så hva kan man gjøre? Vi mener man kan gjøre mye, og klarer vi å få til løsninger som ikke pålegger oss diverse restriksjoner som datokjøring, rushtidsavgift og sperring av veier, er vel det det beste. Men det krever en innsats...
  • Minimer bruken av personbiler på kalde dager med stillestående luft. Hva er vel bedre å gå på en varm buss og bli kjørt til døra på jobben for de som har den muligheten? Tog, buss og samkjøring er alle tiltak som har en effekt hvis mange nok gjennomfører dette.
  • Senk farten når du kjører, det har vist seg at nedsatt hastighet kan ha en gunstig effekt på luftkvaliteten. Både dannelsen av svevestøv og oppvirvling av partikler avtar med lavere hastighet. 
  • Luftkvalitet er også et godt argument for å ikke velge dieselbil, både El- og bensinbiler skal gi mindre utslipp av svevestøv og NOx.
  • Benytt piggfrie dekk siden pigger på bar asfalt skaper unødvendig svevestøv.
  • Lær deg å fyre riktig i peisen, bruk tørr ved og tenn på fra toppen. Les ellers flere triks om opptenning i ovnen her.
  • Har du en gammel peis som ikke følger dagens grenser for maksimalt tillatte utslipp, kan du montere en renseenhet på pipa eller en etterbrenner på ovnen. Mange kommuner har en panteordning for å få oss til å bytte fra gamle, forurensende ovner til nye som tilfredsstiller dagens utslippskrav.
  • Det er også greit å huske på at mindre boliger krever mindre oppvarming, og at det kan være greit å bruke strøm til oppvarming på de aller kaldeste dagene hvis du bor i et område hvor luftkvaliteten er dårlig.
Hvis du ønsker å følge med på luftkvaliteten der du bor, kan du gjøre dette her. Og sånn ellers i året kan det være greit å huske på at mengden svevestøv og NOx ikke nødvendigvis er så mye lavere, men at vær og vind sørger for at forurensingen ikke blir liggende her nede på bakken sammen med oss. Så JA til gode vaner hele året!


http://www.miljodirektoratet.no/Documents/publikasjoner/M129/M129.pdf
http://www.miljostatus.no/Tema/Luftforurensning/Lokal-luftforurensning/
http://forskning.no/alternativ-energi-bil-og-trafikk-forurensning-miljopolitikk-miljovern-miljoteknologi/2012/10/er

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du noen erfaringer med emnet, eller har du andre innspill? Vi setter pris på dine tilbakemeldinger og innspill.