Sider

torsdag 4. februar 2016

Q-tips: Vet du hvor den havner?

Q-tips eller bomullspinner er noe de fleste kjenner til og har hjemme. De brukes i forbindelse med sminkelegging, sårstell og rensing av ører. Men hvor havner de brukte bomullspinnene?


Om man kaster pinnen i søpla så er det det beste, da havner den på et avfallsanlegg - selv om man kanskje ikke har valgt den mest miljøvennlige typen. Men av en eller annen grunn er det veldig mange som kaster Q-tipsen i toalettet. Hvorfor? Har man ikke lært at man ikke skal kaste søppel dit hen? Kun bæsj og tiss og papir i do, se dovett.no.

En av mange merker Q-tips med pinne av plast.

Det som skjer når bomullspinnene kastes i toalettet er at de følger avløpssystemet. Mange Q-tips lager problemer i avløpsnettet ved at de setter seg fast og skaper propper i systemet. De aller fleste Q-tips som er i handelen har pinner av plast, og de løser seg ikke opp. Om de ikke fester seg og skaper problemer vil de flyte lett, og dermed raskt følge med overvannet. Overvannsystemet er lagd for at mengder med regnvann ikke skal overflomme avløpssystemet, men føres til et vann. Dit føres store mengder Q-tips, og ender opp på strender og i havet. Sjøfugl og fisk vil naturlig oppfatte det meste i vannet som mat, og prøver gjerne å spise det de finner. Harde pinner kan stikke hull i spiserør og mage. Plast brytes ikke ned og dermed fylles magevolumet opp, noe som gir mindre plass til virkelig næring i tillegg til at det kan blokkere åpninger. Alt dette gjør at dyret går en sakte og smertefull død i møte.

Foto: Cecilie Kildahl
På konferansen om Marin forsøpling som nylig ble holdt av Hold Norge Rent ble det blant annet vist at hele 5% av plasten som ble samlet inn under fjorårets Strandryddedag var nettopp Q-tips. DET er ganske mye! Om du vil lese litt mer om hva som er problematisk med marin forsøpling og hva man kan gjøre, kan du lese dette innlegget fra 2013.

Så hva kan vi gjøre?
  1. For det første slutt å kast Q-tips i do! Dette er noe absolutt alle kan bidra med. 
  2. Neste skritt er å velge et mer miljøvennlig alternativ. Det er ikke nok at bomullen er økologisk, plastpinnen skaper like mye problemer uansett. Velg derfor Q-tips med pinne av papir. Dessverre er det få av dagligvarekjedene som har dette i sitt sortiment, men det finnes gode alternativer på nett.
  3. Spør i butikken der du handler om de kan ta inn Q-tips med pinne av papir. Om flere spør øker sjansen for at butikken tar inn dette, og dermed vil det bli enklere for flere å gjøre riktige valg.

Vi har laget en liten oversikt over noen av de stedene hvor man får tak i Q-tips med pinne av papir, her finner du miljøvennlige Q-tips. Kanskje du også har noen konkrete tips å komme med?





3 kommentarer:

  1. Jeg kaster utelukkende disse i søpla. Vi bruker også ekstremt lite av q-tips her i huset. Men tar gjerne i mot tips om papir q-tips! Prøver å kutte ut så mye plast som mulig og selv om vi ikke bruker det mye bidrar det litt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Alle monner drar, som det heter. Og fint å begrense plastbruken uansett. Tips kommer :-)

      Slett
    2. Nå er oversikten publisert, og den finner du her: http://miljovalg.blogspot.no/2016/02/miljvennlige-q-tips.html
      Håper den vil være til nytte :-)

      Slett

Har du noen erfaringer med emnet, eller har du andre innspill? Vi setter pris på dine tilbakemeldinger og innspill.