Sider

fredag 22. juli 2016

Spis skogen: Rynkerose


"If you can't beat it, eat it" har nærmest blitt et slagord for de som høster av naturens mer plagsomme arter. Rynkerosen er en slik art. Den kommer visstnok opprinnelig fra Øst- Asia, men er innført til Norge og finnes i dag omtrent overalt. Den fortrenger andre vekster som er en del av Norges opprinnelige flora, og den sprer seg lett. Den er svartelistet på myndighetenes liste over vekster de ønsker å unngå. Så her er det virkelig bare å spise i vei.
 
Nypene som kommer utover sensommeren/høsten kan brukes til mye, men min favoritt er gele laget på blomstenes kronblader. Samle ca 1,2 liter kronblader og hell over 1,5 liter kokende vann. La dette trekke over natten, og sil av væsken dagen etter. Også blader fra andre roser brukes, men pass på at de er usprøytet.
 

Kjøp en pakke Certo og følg tabellen bakpå posen: til gele trengs 1,5 liter væske, 1 pose Certo og 1 liter sukker. Du kan gjerne bruke mindre sukker, men husk at sukker har en konserverende virkning. Skal geleen brukes opp raskt, har jeg brukt rundt 3- 4 dl sukker og dette har gått helt fint, geleen holder seg godt i kjøleskapet og er søt nok for min smak. Geleen smaker virkelig sommer, og er nydelig på hjemmebakt mandelkjeks og blåmuggost. Anbefales!







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du noen erfaringer med emnet, eller har du andre innspill? Vi setter pris på dine tilbakemeldinger og innspill.