Sider

onsdag 18. mars 2015

Hva er lykke?


20 mars er FNs internasjonale dag for LYKKE. Formålet med dagen er å skaffe fokus og tall på hvor lykkelige et lands innbyggere er. Dagen i seg selv er inspirert av Buthans Gross National Happines, som faktisk er den målestokken Bhutan bruker som hovedmål på landets utvikling, i motsetning til det mer økonomiske orienterte BNP i Norge. Men hva er lykke? 

Vi har generelt god råd i Norge, få arbeidsledige og gode velferdsordninger. Vi har generelt god helse og er forventet å leve til vi er rundt 80 år, noe som er ganske lenge sammenliknet med andre land. Swaziland er på bunnen av lista med i overkant av 33 år. Men dette alene er ikke nok til å gjøre oss lykkelige. I dag virker det som at lykke er sterkt knyttet til nettopp kjøpekraften vår, shopping blitt en hobby, og å eie de rette tingene gir "status". Men selv om kjøpekraften vår øker, synker ikke samfunnsproblemer som vold, rus og psykiske plager tilsvarende. En ny FN rapport for 2014 plasserer Norge i toppen av lista over antall overdosedødsfall.

Jeg ønsker at alle tenker seg om litt, hvor sterk er sammenhengen mellom lykke og kjøpekraft for deg? Hva gjør deg lykkelig? Hvis Norges innbyggere kunne skiftet spor, fra overforbruk til et bærekraftig forbruk, hadde vi blitt ulykkelige av dette? Eller av å spare litt strøm i ny og ne? Eller å utsette kjøp av elektroniske duppeditter til de du har faktisk er ødelagt?

Og hva med denne TIDEN som alle synes man har for lite av, jeg mistenker at det kanskje er her den egentlige LYKKEN gjemmer seg?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du noen erfaringer med emnet, eller har du andre innspill? Vi setter pris på dine tilbakemeldinger og innspill.