Sider

onsdag 1. april 2015

Boktips nr 5


Mat er makt av Kaare Bilden

Boken er kanskje litt på siden av miljøaspektet, bortsett fra at den allerede i kapittel 1 knuser myten om at kortreist mat ALLTID er miljøvennlig. Og det sier seg jo egentlig selv, når jeg tenker etter. Tenk på tomater dyrket i Norge, i drivhus hvor både varme og lys (strøm) trengs pga en for kort naturlig vekstsesong, og med en god dose kunstgjødsel. Tenk så på tomater dyrket i Spania, med et langt varmere klima, og ute i friluft. For å kunne selge disse tomatene i Norge, må de fraktes hit, antageligvis på en lastebil eller med et fly. Skal man så måle disse to ulike tomatene mht de ressursene som ha gått med, så er tomaten fra Spania mer miljøvennlig enn den kortreiste tomaten dyrket i Norge (rapport fra FIVH), siden det går med mer ressurser til dyrkningen av den norske tomaten enn det som brukes til transporten fra Spania til Norge. Så at kortreist alltid er det mest miljøvennlige alternativet, stemmer ikke alltid i følge forfatteren.

Et annet tema som tas opp er om det er nok mat i verden eller ikke. Forfatteren hevder at det allerede er nok mat i verden, men at politikk og konflikter gjør at den er urettferdig fordelt. Boken handler om politikken rundt mat, om WTO og om hvordan ulike land eksporterer og importerer varer fra hverandre.

Forfatteren ønsker et mer globalt syn på dette med mat, og mener at statens subsidier til landbruk i eget land, har mye av skylden for fattigdom i verden. Verden deles i Nord og Sør (for enkelthetens skyld), og med subsidiene som land i Nord blander inn i "regnskapet", kan ost fra Nord selges rimeligere i Sør enn en lokal ost. Slik gjør subsidier at vi ikke bare tar fra Sør muligheten til å eksportere sine varer til oss i Nord, men at vi ødelegger for dem også på deres eget marked.

Boken gir også reiseskildringer, intervjuer og tanker om bistand etter forfatterens reiser i Afrika. Og jeg sitter igjen med et spørsmål om det Afrika vi har blitt visst på TV, er det virkelige Afrika...?! Er situasjonen ang import og eksport av mat virkelig så skjevt fordelt? Og hva med subsidier fra staten for å bevare et landbruk i Norge?  Noen ganger sitter man kanskje igjen med flere spørsmål enn svar når man har lest siste side i en bok, og det gjør jeg nå. Men boken anbefales allikevel, man kan aldri få nok synspunkter på en vanskelig sak!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du noen erfaringer med emnet, eller har du andre innspill? Vi setter pris på dine tilbakemeldinger og innspill.